RGM in Midden Brabant

Sinds 2017/2018 ben ik opgeleid RGM-practitioner en geef ik lessen in de omgeving van midden Brabant. De Ronnie Gardiner Methode is een oefenmethode die gericht is op de hersenen. Met het ritme van muziek en duidelijke geprojecteerde symbolen worden oefeningen gedaan om de hersenen goed uit te dagen en actief te houden. Zo krijgen we de hersenen in optimale conditie en, wanneer er sprake is van aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel, kunnen de oefeningen zelfs zorgen voor (gedeeltelijk) herstel van verstoorde functies.

Naast dat de RGM methode een leuke manier van training is om actief te blijven, is de werkzaamheid er van al goed aangetoond in Zweden. Daar hebben ze al 20 jaar ervaring met de oefeningen in ziekenhuizen, revalidatiecentra en andere instellingen die patiënten behandelen welke hersenschade of andere aandoeningen hebben aan het centrale zenuwstelsel. Hierbij kunt u denken aan NAH/CAV, MS, dementie, en de ziekte van Parkinson. Daarnaast is gebleken dat de methode ook een positief effect heeft bij mensen met burn-out en/of depressieve klachten, en bij ouderen.

Effecten

Binnen de wetenschappelijke wereld is het al duidelijk dat onze hersenen plastisch zijn, de hersenen maken regelmatig nieuwe verbindingen. Daarom maakt de RGM methode binnen de oefeningen ook gebruik van elementen gericht op gehoor, spraak, zicht, tast en beweging. Door zo de hersenen uit te dagen worden binnen de hersenen meerdere gebieden tegelijkertijd actief. Dit vergroot de onderlinge samenwerking tussen gebieden in de hersenen en er ontstaan nieuwe verbindingen, en dat verbeterd ook sommige functies. Deze functies kunnen zowel cognitief als motorisch van aard zijn, denken én bewegen!

Mogelijke effecten van de RGM methode:

  • Verhoging denksnelheid
  • Verbetering van spraak, geheugen, leervermogen, en/of motorische vaardigheden
  • Toename van concentratie, energie, belastbaarheid, spierkracht, en/of zelfvertrouwen
  • Verbetering van stemming, en/of balans

Extra links

Verdiepende informatie

www.rgm-midden-brabant.nl

www.rgm-nederland.nl