Tactiel Stimulering bij Wij Blijven Fit!

Tactiel Stimulering is een bewuste, gestructureerde aanraking met activering van de huid. De huid is ons eerst ontwikkelde en grootste orgaan en tevens ons gevoelsorgaan. Het is een fysieke en neuropsychologische manier van behandelen, met als doel om de productie van het hormoon oxytocine te stimuleren. De methode is gebaseerd op hoe we onze huid aanraken als we onszelf wrijven of wassen. De behoefte aan aanraking neemt toe bij ziekte, verwondingen en bij een handicap. Het is ook een wijze van behandelen voor iedereen die ontspanning wil. Tijdens een behandeling wordt gebruik gemaakt van plantaardige olie op de huid. Soms is het ook mogelijk om de aanraking over de kleren uit te voeren. Het wordt altijd toegepast in overeenstemming met de individuele behoeften en conditie.

Voor meer achtergrond informatie over Tactiel Stimulering kunt u ook terecht bij School of Touch.

Effecten van Tactiel Stimulering

 • Vermindering van pijn
 • Rust
 • Vermindering van stress
 • Verbetering maag- en darmfuncties
 • Regulatie van de bloeddruk
 • Bevordering van immuun systeem
 • Vermindering van agressiviteit
 • Reductie van angst

Wetenschappelijke basis

Tactiel Stimulering heeft haar oorsprong in Zweden, maar is wegens success daar ook ver buiten de Zweedse landsgrenzen nu in gebruik. Zo is het ook onderhevig geweest aan onderzoek door Kerstin Uvnas Moberg, een Zweedse hoogleraar verbonden aan het Karolinska-instituut in Stockholm. In haar onderzoek naar de effecten van oxytocine gaat ze, in haar boek genaamd de oxytocine factor, in op de werking van Tactiel Stimulering en de relatie met oxytocine. Zo blijkt uit onderzoek niet alleen dat cliënten beter slapen en minder pijn voelen, maar Tactiel Stimulering kan ook helpen bij het reduceren van medicijnen, en het reduceren van verwarring en spanning.

Zie ook onderstaande video voor meer informatie over de invloed van bijvoorbeeld stress op onze gezondheid en welke rol de hersenen hier in spelen.

Onderzoek effecten complementaire zorg

Vijf zorgorganisaties op het gebied van ouderenzorg in Zuid- en Midden Nederland zijn op 1 december 2015 het project ‘Proeftuin voor Complementaire Zorg aan Ouderen’ gestart om aanvullende zorg aan deze doelgroep in kaart te brengen en te monitoren. Het ging daarbij niet om interventies die experimenteel waren of nog nooit onderzocht, maar om voor de organisatie reeds bekende of om elders veelgebruikte interventies. Uit het rapport blijkt dat het meest genoemde voordelen zijn:

 • Ontspanning
 • Verhoging kwaliteit leven
 • Klachtenverlichting

Het volledige rapport vind u terug als publicatie bij het Louis Bolk instituut.

Tarieven

Intake gesprek* € 25
(60 minuten) Volledige behandeling € 60
(30 minuten) Deel behandeling – handen, benen, voeten € 30
(30 minuten) Deel behandeling – schouders, hoofd € 30
(10 x 60 minuten) Traject behandeling € 500
* Om u op de juiste manier te kunnen helpen is een intake altijd vereist.

Aanmelden / contact

Voor aanmeldingen en of aanvragen kunt u telefonisch of per mail contact op nemen met mij. Dit kan via onderstaande gegevens:

Wij Blijven Fit
Telefoonnummer: +31 (0)6 – 33 84 29 34
E-mail: madelon@wijblijvenfit.nl